Frans? Medium toast?

De wijn is klaar, maar in zo’n stijlloze plastic container kan ie natuurlijk niet blijven. Nee, we willen hout. Eikenhout. En dan geen snippers of plankjes die makers van industriewijn nogal eens gebruiken, maar heuse vaten.

Waren houten vaten lang geleden vooral handig voor opslag en vervoer, tegenwoordig kiezen wijnmakers niet in de laatste plaats voor hout vanwege het effect: hout maakt de wijn in de loop van de tijd zachter en geeft de smaak meer ‘complexiteit’. Oftewel, over een tijdje is ons gegist druivensap veranderd in een serieuze drank waar je rustig een half uur over kunt doorkletsen.

De handel in eikenhouten vaten is vandaag de dag een verhaal op zich: kies je voor Franse, Amerikaanse of Oost-Europese bomen, machine- of handgezaagd, licht of sterk getoast hout?
Wij houden het simpel: we lenen een tweedehandsje. Mike gaat op zoek en komt tevoorschijn met een paar Franse vaten van drie jaar oud. En hop, zo ziet onze Eigen Wijn er ineens wel heel professioneel uit!

Nu de jongens van de wijnmakerij nog vertellen hoe je mijn naam schrijft…

4 Reacties op “Frans? Medium toast?

 1. Hi Remke,
  We hadden een houtbak nodig nu de winter nadert en de houtkachel zijn zegenend werk moet gaan doen. Dus kochten we een afgedankt wijnvat.
  Op de bodem (buitenkant) stond een brandmerk met in een ovaal de naam Jacques Garnier.
  Zegt je dat iets?
  Die afgedankte vaten kosten bijna niets, maar het moet een fortuin kosten om om ze vanuit Frankrijk hierheen te schepen. Kun jij iets zeggen over de economie daarvan.

  Uit Facebook kan ik niet goed hoogte krijgen of jullie nog rondtrekken of weer terug bent. Hoe ook een goede tijd gewenst.

  Groeten

  Sam

  • hallo Sam,

   Eikenhouten vaten zijn een serieuze investering voor een wijnbedrijf: een vat van Frans eiken kost gauw tussen $ 600 en $ 900. De beste komen uit de beste bossen, worden gekliefd ipv gezaagd etc. Amerikaanse vaten, van hout dat sneller is gegroeid, zijn vaak goedkoper, net als Oost-Europese.

   Toch zijn ze cruciaal voor makers van kwaliteitswijn: hout draagt bij aan de smaakontwikkeling van de wijn, helpt bij het klaren en verzacht de tannines.

   De meeste vaten worden een paar jaar gebruikt maar dan neemt hun effectiviteit af. En…worden de vaten afgedankt. Treurig eigenlijk, maar het goede nieuws is dat je ze dan overal voor een prikkie kunt krijgt: wat let je dan nog er bloemetjes in te zetten, het ding als bar te gebruiken of er een houtbak van te maken!

 2. Ik begreep altijd dat het een beetje een zwaktebod is om wijn op eikenhout te laten rijpen. “Op die manier kan iedereen lekkere wijn maken”, heb ik wel eens gehoord. Echt goede wijn is ook lekker zonder rijping op eikenhouten vat. Toch? Of snap ik er nu helemaal niks van?

  • Is goede wijn ook goede wijn zonder hout?

   Deze vraag impliceert een heleboel andere vragen en overpeinzingen.
   Rode wijnen die als de top worden beschouwd hebben allemaal hout gezien. Tegelijkertijd zijn er hele goede wijnen die niet op hout rijpen, zoals veel witte wijnen of de meeste Champagnes.

   Voor zover ik weet is eikenhout niet een wondermiddel dat van waardeloze wijn een sublieme drank kan maken. Dus de stelling ‘met hout kan iedereen een lekkere wijn maken’ lijkt me te simpel gesteld. Hoewel ‘lekker’ natuurlijk een rekbaar begrip is.

   Zeker gezien de kosten van eikenhouten vaten denk ik dat het gebruik van hout in het verlengde ligt van de kwaliteit van de wijn: waarom zou je een simpel gemaakte wijn die bedoeld is voor een 2 liter bag-in-a-box op hout leggen? En andersom: waarom zou je een wijn gemaakt van goed (duur) fruit een beetje afraffelen op roestvrij staal ?

   Ik heb Mike’s opinie gevraagd en zie onder zijn reactie:

   ‘Oak enhances the expression of the wine, allows it to breath during the aging process and I believe is an essential component in the winemaking process.

   The age of the oak can be argued i.e. how much new vs 1 yr old or 2 yr old but the important aspect for consideration is the oxidation/aging process that a barrel allows the wine to travel on.

   Mij schieten ondertussen zomaar wat analogieen te binnen, zoals:
   – is een mooie jurk nog steeds een mooie jurk als je er lullige schoenen onder draagt?
   – kan een goede film zonder muziek?
   – wordt eten altijd lekker als je maar gewoon de duurste BBQ gebruikt?

   In alle gevallen neig ik naar ‘nee’. Niet omdat ik geen uitzonderingen voor ‘ja’ kan verzinnen, maar omdat ik geloof dat iets moois meestal ontstaat door een serie van factoren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s